Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

06 Eylül, 2011

Değersizlik duygusu ile yüzleşmek…


Değersizlik duygusu, bir insanın içsel olarak kendisini diğer insanlardan daha değersiz bir varlık olarak algılamasıdır.
Kendisine değer vermeyen insanlar fazla ödün veren, fedakâr görünen, hayata ve insanlara tahammül eden ve gizli düşmanlık besleyen insanlar olarak karşımıza çıkabileceği gibi fazla özgüvenli, kendinden emin ve kendisini diğer insanlardan üstün gören kişiler de olabilirler.

Her iki durumda da aşağılık ve üstünlük hissi aynı güvensizlik enerjisinden beslenir. Bu insanların ortak özelliği kendilerini koruduklarını varsaydıkları maskelere sahip olmalarıdır. Değersizlik duygusunun getirdiği benmerkezci bir koruma kalkanına sahip olduklarından, diğer insanlara samimi bir sevgi duyamaz ve onları anlamak için çaba göstermezler ve bütün bunlar tekrar değersiz ve suçlu hissetmelerine neden olur.
Değersizlik duygusu içinde ki insanların davranışlarında hoşgörüsüzlük, kişilerin küçük düşmesine derinlerde duyulan mutluluk, kabahatleri büyütme ve ortaya çıkarma isteği hakimdir. Çünkü ancak çevrelerinde ki insanları değersizleştirerek kendi değersizliklerini unutabilir ve güven kazanırlar. Oysa ki hayat derinlerdeki niyetlerimizin karşılığı ile bizleri cezalandırır ya da ödüllendirir. Hayatı ödüllerle yaşamak için varoluşumuzun getirdiği sorunlara güvenli ve gerçekçi yaklaşabilmemiz gerekir. Başarısızlığın başarı, acıların da mutluluk gibi hayatın doğal bir parçası olduğunu kabul etmek, gerçeklerden kaçmamak gerekir.
Değersizlik duygusundan uzak kalabilmek için, bazen zor da olsa kendi benliğimize ayna tutabilmeli ve gördüklerimizin bizi korkutmasına izin vermemeliyiz. Kendimizle yüzleşebilecek, güçsüz taraflarımızı, zaaflarımızı tespit edebilecek kadar cesur olduğumuzda gerçek güce sahip oluruz. Kusurlarımızı reddederek maskelerle yaşamaktansa, zayıf ve kusurlu yanlarımızı kabul ederek kendimize ve tüm insanlara hoşgörülü olmak, mutluluğun sırrıdır. Zayıf yanlarımız üzerinde pozitif çalışmalar yapmak ve güçlü taraflarımıza odaklanarak gerçek potansiyelimizi gerçekleştirmek, hayatı yaşamanın en kolay ve en keyifli yoludur. Karşımıza çıkan insanlar ve sorunlar geliştirmemiz gereken özelliklerimize işaret eder, bu işaretleri takip ederek mutlu ve yeterli insanlar olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder