Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Kasım, 2011

SAĞLIĞINIZ İÇİN ARA ÖĞÜNLERE DİKKAT EDİN

Özellikle kilo vermek istediğimiz zamanlarda uzmanlar “mutlaka uyulması gereken bir kural” olarak bize sunduklarında hayatımıza girer ara öğünler. Dilediğimiz kiloya ulaşana kadar bu altın kuralı uygulamaya çalışırız. Ama genelde alışkanlıklarımıza yenik düşüp, diyetin sonuna kadar bile istikrarı sağlayamayıp, fosforlu kalemlerle en rahat görülebilecek yerlere yazılan tüm hatırlatma notlarına rağmen unutup yarıda keseriz. Oysa ki sadece kilo problemi olanların değil, sağlıklı beslenmek adına her bireyin ara öğün alması gerekmektedir. Zaten ideal kiloya ulaşmanın ilk ve en önemli basamağının sağlıklı beslenmek olduğu beslenme uzmanları tarafından her fırsatta dile getiriliyor.
İki öğün arasındaki zamanın uzaması metabolizma hızımızın, başka bir deyişle vücudumuzun kalori harcama potansiyelinin düşmesine neden oluyor. Öte yandan kan şekerimiz düşüyor ve bir sonraki öğünde normalden çok daha fazla yememize bile neden olabiliyor. Böylelikle kilomuza dikkat edelim derken büsbütün kilo alma riskiyle karşı karşıya kalıyoruz.
Sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğünümüzün yanında, kuşluk, ikindi ve gece olmak üzere 3 de ara öğünümüzün olması gerektiği söylenir. Tabi bu öğünlerde neler yemek gerektiği kişiye göre değişiklik gösterir. Diyet yapanların kalori hesabı yaparak daha kontrollü olmaları gerekirken, formunu korumak isteyen ya da sadece dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak isteyen kişiler biraz daha rahat tercihler yapabilirler. Ancak, hiç bir koşulda ara öğün denilince akla gelen abur cubur olmamalıdır ve "light" adı altında satılan ürünlerin de fazla tüketiminin bizlere yağ olarak geri döneceği unutulmamalıdır.

Diyetlerde sıklıkla önerilen ara öğün besinlerinden bir kısmını, önerilen ortalama miktarlarıyla birlikte sizler için seçtim. Başlangıç olarak bu sağlıklı seçimleri tüketmeye başlayabilirsiniz ancak benim sizlere önerim en kısa zamanda bir diyetisyenle görüşürüp, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir adım atmanızdır. Lütfen bu iyiliği kendinize yapın.

 Sıklıkla Önerilen Ara Öğünler;
·         4 kuru kayısı ve 4-5 adet fındık,
·         1 su bardağı light süt ve 1 adet taze meyve,
·         2 adet grissini ve 1 bardak ayran
·         1 kutu meyveli yoğurt ve 4-5 fındık,
·         4 adet light bisküvi ve 1 bardak light süt,
·         2 yemek kaşığı kuru üzüm ve 2 tam ceviz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder